4 BIDANG MENGGAMBAR PSV PDF

Kurikulum Seni Visual untuk sekolah rendah mengandungi empat bidang iaitu menggambar, membuat corak dan rekaan, membentuk dan. PENDIDIKAN SENI VISUAL MEMBUAT CORAK DAN REKAAN; MEMBENTUK DAN MEMBUAT EMPAT STANDARD KANDUNGAN. Tahun 4. Bidang: Menggambar. Teknik: Gosokan. Tema: Objek buatan manusia. Tajuk: Kereta. Disediakan oleh: Azinuddin Muhammad Bin Zainudin.

Author: Tausho Kirn
Country: Nigeria
Language: English (Spanish)
Genre: Spiritual
Published (Last): 9 December 2008
Pages: 443
PDF File Size: 10.87 Mb
ePub File Size: 16.29 Mb
ISBN: 988-1-44193-759-8
Downloads: 52499
Price: Free* [*Free Regsitration Required]
Uploader: Bralabar

Hal ini telah melahirkan kepelbagaian pengertian seni seperti tradisi, moden dan pascamoden, mengikut zaman dan masyarakat yang tertentu. Sebagai contoh, identiti dalam kesenian tradisi Melayu seperti seni ukir, seni tekstil dan anyaman dapat dihayati menerusi keseragaman motif-motif dan maknanya. Penggunaan Teknik Beberapa teknik menggambar telah digunakan bagi menghasilkan karya bidang menggambar dua dimensi dan tiga dimensi ini.

Lukisan grafik mengandungi komposisi artistic dihasilkan dengan mengaplikasikan warna ke atas permukaan bahan. Proses membuat gambar dari beberapa gambar atau corak disusun secara bertindih di antara bidagn sama lain.

DSV teknik gosokan

Penggunaan bahan dan alat juga memberi kesan seni kepada hasil sesebuah karya. Kreativiti guru dan murid mengindahi kawasan sekolah saya. Teknik Montaj merupakan tampalan gambar-gambar yang dipotong yang membentuk satu cerita.

Daftar Kegiatan Bidang Pendukung. Seni juga mempunyai pelbagai peranan yang bersifat psikologi dan sosiologi.

Budak Melayu yang berdiri di tepi rumah dengan wajah yang riang menandakan kepuasan dan kebanggaannya dalam membina rumah idamanya yang cantik dan menarik selain dari objek-objek sampingan seperti pokok yang berbuah, bunga, awan dan matahari. Persatuan Pelukis Cat Air Malaysia pernah memberi anugerah pelukis cat air.

Gamkan mata pada bahagian tepi kiri dan kanan burung hantu Guntingkan garisan yang dilukis. Mungkin kebanyakan daripada kita kurang terdedah kepada seni pasir, marilah kita bersama-sama menghayati keindahan seni pasir.

  ATEN VS0404 PDF

Dari sini, jelaslah kehidupan kanak-kanak adalah terlalu akrab dengan objek-objek tersebut membuat corak inspirasi, imaginasi dan kreativiti mereka juga turut cenderung ke arah itu. Membentuk dan Membuat Binaan 4. Tajuk Dan Bidang Psv Documents. Saya telah menghasilkan menggambar yang diberi nama The Lake House sebagai kajian bieang dalam bidang kegiatan seni dandiminta menghuraikan sinopsis karya dan menghubungkaitkan hasil karya saya dengan hasil pelukis karya terkenal.

Di bawah bimbingan guru, murid-murid tahun enam telah membuat kraf tangan Burung Hantu yang sertakan dengan kata-kata hikmat sebagai tanda penghargaan dan penghormatan kepada guru yang disayangi.

Selain itu, penggunaan bahan seperti lidi digunakan di dalam teknik kolaj untuk meninggalkan kesan yang lebih dramatik yang bersifat 3 dimensi. Cucukkan ranting kayu yang telah diikat dengan benang pada plastik. Ikatkan benang pada bahagian tengah ranting kayu. Kepelbagaian ruang lingkup seni, sama ada dari segi bentuk, makna, teknik, bahan, dan hubungannya dengan konteks penghasilan, termasuklah pengkarya danpersekitaran, serta penghayatan khalayak terhadapnya menjadi perkara-perkara asas kepada bidang Sejarah Seni Visual.

Teknik Kolaj bermaksud potong, koyak, gunting, gam, tampal sesuatu bahan ke atas sesuatu permukaan. Gambar serangga dengan menggunakan cetekan jari. Menggunakan potongan gambar-gambar yang berkaitan dari mana- mana media cetak untuk menghasilkan satu tajuk atau tema. Karya yang telah dihasilkan bertajuk The Lake House dijalankan bagi melengkapkan tugasan kerja kursus. Seni visual merangkumi aspek pengkaryaan yang dihubungkan dengan disiplin seni halus, dan perekaan, yang meliputi bidang-bidang komunikasi visual, reka bentuk teknologi, dan reka bentuk persekitaran.

Lukiskan perinciannya dengan pensel atau pena hitam. Pengetahuan penggunaan teknik menggambar menjadikan hasil karya ini mempunyai nilai estetika dalam bentuk visual.

  AMPLITUDO MODULASI PDF

PENDIDIKAN SENI VISUAL SEKOLAH RENDAH

Khalayak menikmati karya seni visual apabila bahan yang digunakan pengkarya dengan cara-cara tertentu membolehkan sesuatu objek atau persembahan itu difahami ataupun digunakan mereka. Pengkarya dan pereka lazimnya memilih bahan yang sesuai dengan idea ataupun perasaan menggajbar ingin disampaikannya. Begitu juga dengan karya The Lake House yang hampir keseluruhan karya dihasilkan menggunakan teknik catan. Langkah-langkah membuat burung hantu yang comel: Menggambar Bidang kegiatan ini menegaskan perkembangan persepsi dan kemahiran serta kemampuan terhadap aspek melukis serta kegiatan membuat gambar dengan pelbagai media dan teknik yang menekankan aspek ruang, struktur, imbangan dan komposisi.

Penggunaan teknik catan air melibatkan pelbagai teknik. Ringkasnya, ia merangkumi seni lukis dan seni reka. Ia mestilah mempunyai satu tema bagi sesuatu karya seni kolaj. Dunia Seni Visual Thn 2 Kurikulum Seni Visual untuk sekolah rendah mengandungi empat bidang iaitu menggambar, membuat corak dan rekaan, membentuk dan membuat binaan serta mengenal kraf tradisional.

BIDANG KEGIATAN PSV

Kegiatan menggambar merangkumi penerokaan kesan seni serta mengenali pelbagai alat, bahan dan kegunaannya. Ia juga boleh didefinisikan sebagai satu hasil kerja seni menyusun dan tampal sebahagian imej seperti gambar foto atau dari cetakan majalah disusun dan ditindih. Biasanya murid akan mewarnani rumah Melayu yang diperbuat daripada papan dengan warna coklat sahaja.

Kesan montaj ini juga secara tidak langsung menghidupkan sesuatu karya itu.

Penulisan mengenai sinopsis karya dihasilkan untuk membuat penerokaan dan kajian pada karya ini bagaimana ia dihasilkan menggunakan teknikteknik di dalam bidang menggambar.