AKTA TAFSIRAN 1948 PDF

and (M.U.. Ordinance No. 7 of. , Act No. 23 of. and Act No. 57 of ). Consolidated and Revised (Act w.e.f. October. The Interpretation Acts and (Malay: Akta Tafsiran dan ) is a Malaysian law which enacted to provide for the commencement, application. Akta Tafsiran & (akta ) hingga 10hb November Format: Rujukan. Published: Kuala Lumpur International Law Book Services Subjects.

Author: Faelkree Monos
Country: Costa Rica
Language: English (Spanish)
Genre: Spiritual
Published (Last): 18 September 2014
Pages: 239
PDF File Size: 1.20 Mb
ePub File Size: 10.78 Mb
ISBN: 134-4-90474-162-1
Downloads: 48456
Price: Free* [*Free Regsitration Required]
Uploader: Fenrigrel

Views Read Edit View history.

Smart Regulation

Janji PM Najib seakan-akan menjadi capati bukan lagi ditepati, seperti slogan yang kerap kali berkumandang di ruang media milik kerajaan. Dan apabila pindaan hendak dibuat, kerajaan perlulah melibatkan wakil parti pembangkang dan NGO untuk turut sama berdiskusi supaya rang undang-undang yang dipinda nanti dapat mewakili aspirasi rakyat tafsirxn. Reprint of Written Laws Qkta Fourteen: Desakan oleh pelbagai pihak mutakhir ini disebabkan oleh banyak kes apabila melibatkan kata-kata dan ucapan sensitif daripada pihak yang menyokong kerajaan, maka tindakan tidak diambil atau lambat diambil, tetapi apabila kenyataan yang sama datang daripada pihak pembangkang, maka tindakan terlalu cepat diambil.

Imperial Acts Division Nine: By using this site, you agree to the Terms of Use and Privacy Policy.

Books by Subject: LAW – Times Bookstores

Pada analisis yang dilakukan oleh beberapa pakar perundangan seperti Prof Aziz Bari peruntukan Seksyen 4 1 akta ini terlalu umum sehingga terdedah kepada salah tafsiran oleh pihak kerajaan untuk menangkap bukan sahaja mereka yang menghasut sehingga boleh mengancam ketenteraman negara, tetapi juga menangkap ahli politik dan NGO yang boleh menganggu kuasa kerajaan. Subsidiary Legislation Division Ten: An Act to provide for the commencement, application, construction, interpretation and operation of written laws; to provide for matters in relation to the exercise of statutory powers and duties; and for matters connected therewith.

  DESCARGAR MANUAL SOFTLAND PDF

Akta Tafsiran dan is a Malaysian law which enacted to provide for the commencement, application, construction, interpretation and operation of written laws; to provide for matters in relation to the exercise of statutory powers and duties; and for matters connected therewith.

This page was last edited on 21 Septemberat Articles containing Malay-language text All stub articles. Najib juga menyatakan peruntukan baharu ini tidak akan menyekat rakyat untuk mengkritik kerajaan dan pentadbiran demi keadilan. Law stubs in Malayan law in Malaysian law Malaysian federal legislation. Namun, setelah 2 tahun berlalu, janji PM belum terlaksana sehingga sekarang hatta tarikh untuk dibawa ke Parlimen pun belum boleh dipastikan.

Part I Division One: Pendakwaan terpilih yang menjadi racun kepada negara menyedarkan masyarakat akan kebobrokan akta hasutan yang menyekat kebebasan bersuara dan juga dalam hal kebebasan akademik.

Interpretation and General Clauses Ordinance [M.

Penal Provisions Division Fifteen: Sikap double standard inilah yang menyebabkan pembangkang, NGO dan masyarakat sivil yang memahami erti keadilan marah dan kecewa. Hal ini dapat dilihat dengan isu yang melibatkan. This law -related article is a stub.

Powers and Appointments Division Eleven: Bagi Akta Keharmonian Nasional yang akan digubal, Najib menyatakan rang undang- undang baharu itu akan bersifat lebih mendasar atau spesifik bagi membolehkan kerajaan mengambil tindakan terhadap sesiapa sahaja yang menyentuh isu sensitiviti rakyat Malaysia untuk memecahbelahkan perpaduan nasional.

  INA MAY GASKIN SPIRITUAL MIDWIFERY PDF

Akta ini juga menyekat kebebasan rakyat dan masalah utama dengan akta ini ialah kerana adanya pendakwaan terpilih. From Wikipedia, the free encyclopedia.

The Interpretation Tafsira andin its current form 1 Januaryconsists of 3 Parts containing 15 divisions, sections and 2 schedules including 18 amendments.

The Interpretation Acts and Malay: Interpretation Acts and An Act to provide for the commencement, application, construction, interpretation and operation of written laws; to provide for matters in relation to the exercise of statutory powers and duties; and for matters connected therewith.

Distance and Time Division Twelve: Yang menjadi asas kepada pertikaian yang berlaku adalah peruntukan Seksyen 4 1 akta ini, iaitu mana-mana orang yang: You can help Wikipedia by expanding it. Retrieved from ” https: Sekiranya kerajaan masih bertegas untuk mengekalkan Akta Hasutan ini, maka perlu dijalankan beberapa pindaan yang dinyatakan di atas dan sekiranya kerajaan bertegas untuk memansuhkan maka tunaikan janji tersebut dan libatkan wakil-wakil pembangkang dan NGO supaya rang undang-undang tersebut menepati aspirasi rakyat.

Persoalannya, apakah fundamental isu yang hangat diperdebatkan dalam Akta Hasutan ini sehingga ada desakan supaya ia dihapuskan? Structure [ edit ] The Interpretation Acts andin its current form 1 Januaryconsists of 3 Parts containing 15 divisions, sections and 2 schedules including 18 amendments. Prof Madya Dr Azmi Shahrom pada baru-baru ini didakwa di bawah Akta Hasutanapabila memberi sudut pandang dari dunia akademik yang pada hakikatnya tidak mencetuskan huru-hara atau kacau-bilau pada masyarakat.