KISAH ISRAK MIKRAJ PDF

Menurut hadith sahih, adalah di Baitulmuqaddis Nabi Muhammad s.a.w. naik ke syurga semasa peristiwa Israk Mikraj. Kota itu kemudiannya ditawan oleh. Kisah Israk dan Mikraj Nabi Muhammad s.a.w. By Sayid Muhammad Alawi. About this book · Get Textbooks on Google Play. Rent and save from the world’s. Teks Cerita Israk Mikraj. Uploaded by Zanariah Zainal Abidin. teks. Copyright: © All Rights Reserved. Download as DOCX, PDF or read online from Scribd.

Author: Mezigar Virn
Country: Croatia
Language: English (Spanish)
Genre: Music
Published (Last): 27 January 2018
Pages: 289
PDF File Size: 7.45 Mb
ePub File Size: 15.86 Mb
ISBN: 404-8-47967-438-4
Downloads: 25164
Price: Free* [*Free Regsitration Required]
Uploader: Dugar

Selepas pemberontakan tersebut, orang Yahudi dibenarkan tinggal di situ tetapi dalam jumlah yang kecil.

Kisah Israk dan Mikraj Nabi Muhammad s.a.w

Walau bagaimanapun, pada 23 JanuariParlimen Israel meluluskan satu resolusi untuk menjadikan Baitulmuqaddis sebagai ibu negara Israel. Diambil daripada ” https: Semasa pemerintahan awal Islamterutamanya semasa pemerintahan kerajaan Ummaiyyah dan kerajaan Abbasiyyahkota Baitulmuqaddis berkembang. Semasa Perang Arab-IsraelImkraj terbahagi kepada dua.

Salahuddin juga membenarkan semua orang beribadat di Baitulmuqaddis tidak miraj sama ada KristianMuslim atau Yahudi. Rupa Baca Sunting Sunting sumber Lihat sejarah.

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas. Ruang nama Rencana Perbincangan. PBB mencadangkan supaya Baitulmuqaddis berada di bawah pentadbiran antarabangsa. Mengikut ahli sejarah YahudiNabi Sulaiman a. Pendatang-pendatang Yahudi yang mendapat perhatian daripada kerajaan British menyebabkan orang Islam amnya dan orang Arab khususnya mendapat layanan yang tidak adil. Cyrus IIraja Parsi membenarkan orang Yahudi kembali ke Baitulmuqaddis dan membina semula kuil mereka.

  KENICHI YAMAMOTO ROTARY ENGINE PDF

Pada tahunBaitulmuqaddis jatuh kembali ke tangan orang Kristian sebelum jatuh kembali ke tangan orang Islam pada tahun berikutnya. Bahagian baratnya yang meliputi bandar baru menjadi sebahagian daripada Israel manakala Bahagian timurnya termasuklah kota lama Baitulmuqaddis menjadi milik Jordan.

Sejarah Baitulmuqaddis – Wikipedia Bahasa Melayu, ensiklopedia bebas

Baitulmuqaddis kemudian dikatakan diperintah oleh Nabi Sulaiman a. Kuil Kedua kemudiannya dibina oleh Herod Agung tetapi selepas kematiannya, kota ini jatuh ke tangan Rom. Mereka kemudiannya membunuh kesemua penduduk bukan Kristian yakni Muslim dan Yahudi. Tidak lama kemudian tentera Babylon mula menguasai Baitulmuqaddis daripada orang Yahudi. Laman ini diubah buat kali terakhir pada Kota itu kemudiannya ditawan oleh angkatan tentera Islam pada tahun Masihi.

Akibatnya tentera Rom mematahkan pemberontakan tersebut dan memusnahkan Kuil Kedua orang Yahudi. Selepas beberapa dekad, tentera Parsi menakluk Babylon. Pemerintahan British menandakan bermulanya suasana kelam kabut di sini. Dalam projek lain Wikimedia Commons.

kizah

Kisah Israk dan Mikraj Nabi Muhammad s.a.w – Sayid Muhammad Alawi – Google Books

Pada tahunBaitulmuqaddis ditawan oleh Empayar Turki Uthmaniyyah. Beliau seterusnya ditawarkan bersembahyang di dalam Church of the Holy Sepulchre tetapi menolaknya dan sebaliknya meminta supaya dibawa ke Masjidil Aqsa Al Haram Al Sharif.

Kerajaan ini kekal sehingga tahun ; Baitulmuqaddis sendiri ditawan oleh Salahuddin Al Ayubi pada tahun Perlu diingatkan bahawa kubah yang bersalut emas dan berbentuk oktagon ini tidak sama seperti Masjid Al Aqsa di sebelahnya kish dibina tidak lama kemudian. Beliau mendapati tempat itu terlalu kotor dan mengarahkan supaya pembersihan dijalankan.

  LA CAUTIVA DEL HAREN PDF

Struktur ini terdiri daripada sebuah batu yang dikatakan tempat Nabi Muhammad s. Nebuchadnezzarraja Babylon kemudiannya menakluk Baitulmuqaddis dan memusnahkan Kuil Sulaiman.

Hal ini menyebabkan berlakunya Perang Salib. Sulaiman al-Qanuni membina semula tembok Baitulmuqaddis yang dapat kita lihat sehingga ke hari ini. Ramai orang berpendapat Baitulmuqaddis pada ketika itu merupakan tanah yang paling subur di Palestin. Orang Yahudi kembali memberontak tetapi berjaya dipatahkan tentera Rom.

Sejarah Baitulmuqaddis

Keganasan ini terus meningkat sepanjang tahun an dan an. Orang Yahudi tetap tidak dibenarkan memasuki Baitulmuqaddis kecuali semasa pemerintahan singkat Empayar Parsi pada tahun hingga tahun Yang tinggal hanyalah sebahagian daripada kuil itu yang dikenali sebagai Miraj Barat.

Menurut orientalis Barat, Baitulmuqaddis mula menjadi tumpuan selepas Nabi Daud a. Menurut hadith sahih, adalah di Baitulmuqaddis Nabi Muhammad s.

Kisau ini mengakibatkan berlaku pemberontakan di Baitulmuqaddis yang kemudiannya menyebabkan Perang Arab-Israel berlaku selepas pemerintahan Mandat British berakhir. Walaupun Israel membenarkan penganut agama di Baitulmuqaddis akses ke tempat suci mereka, terdapat banyak kerisauan mengenai beberapa serangan ke atas Masjid Al-Aqsa seperti kebakaran pada tahun yang disebabkan oleh seorang pelancong Australia yang gila.

Dengan kemenangan mereka itu, tentera British di Mesir memasuki Baitulmuqaddis pada 11 Disember